БИЗНИС ЕКОНОМИЈА МАКЕДОНИЈА СВЕТ

ЕУ: Најмногу слободни работни места има во Чешка, Австрија, Германија и Малта

Стапката на слободни работни места во четвртото тримесечје во 2018 година во Европската Унија пораснала на 2,3 отсто, покажуваат податоците на Евростат.

И во ЕУ и во еврозоната, најголем проблем со наоѓањето работници на крајот на минатата година имало во услужниот сектор, по што следува градежниот сектор.

Најголема стапка на слободни работни места забележале Чешка од 6 отсто, Белгија и Германија со 3,4 отсто и Австрија со 3,1 отсто.

Најниска стапка на слободни работни места забележала Грција – 0,4 отсто, па Бугарија, Ирска, Шпанија и Португалија.

Најголем скок на побарувачката на работна сила забележале Чешка, Австрија, Германија и Малта.

Loading...

Related posts

(ВИДЕО) Жена призна на ТВ дека купила дете за 2.000 евра од Центарот за Социјални Грижи?

vesti24

Огромно количество на сахарска прашина, топлина и спарина се движи кон Македонија

vesti24

Славчо Попоски: ОГРОМНА промена на времето од 16°C на -12°C – доаѓа вистинска зима и СИЛЕН ветер од над 70 км/час

vesti24